Október

Fáth Tamara: sokszor a Himalája erdeiből jelentkezik be, ahol minden nap kapcsolódik mesterével

Tamara – aki lassan két éve ajándékoz meg minket írásaival az Új Egyensúlyon – mérnöki hivatását adta fel, hogy a jóga tudományához közelebb kerülhessen. Az elmúlt két évben bebarangolta Indiát, jelenleg a Himalája hegyei között él 2050 méter magasan egy aprócska faluban, ahol minden nap kapcsolódik a mesterével. De mit is jelent mindez, és hogyan járta be Fáth Tamara ayurvédikus jóga-, női jóga-, várandós & baba-mama jóga-, fasciális flow és ashtanga vinyásza oktató ezt a különös utat?

Jóga, mint titkos testvér, legjobb barát

Mikor, hogyan kerültél kapcsolatba először a jógával?

Hozzám az élet nem az interneten, divatos stúdiókon keresztül sodorta közel a jógát, dee a szívemben hordoztam kiskoromtól fogva. Tizenhat évesen került az első jógakönyv a kezembe, amiben az elméleti, filozófiai részt olvasni olyan volt, mint egy addig sosem látott titkos testvérre lelni. Végtelen örömöt és megkönnyebbülést éreztem, mert végre akadt egy barátom, a jóga, akivel ugyanazokat az elveket vallottuk. A könyv végén bemutattak alap légzéstechnikákat, ászanákat, összeírtak  bevezető gyakorlatsorokat, amivel el lehet indulni a test tisztítása, egészségessé tétele útján.

Szerelem volt első kipróbálásra?

Igen, meglepően rövid időn belül megtapasztaltam a gyakorlatok csodával mérhető hatását. Ezt követően gyermeki lelkesedéstől fűtve igyekeztem megosztani a közvetlen környezetemmel minden jót, amit tanultam, de főként szkepticizmusba ütköztem…

Aztán nagyvárosba költöztél, egyetemre jártál, elkezdtél mérnökként dolgozni.

Igen, éltem az életemet, és sok év eltelt, mikor aztán elkacsintottam néhány frissen nyitott stúdióba. Csakhogy guru, mester helyett főként fitnesz-tanárokba, feszült, mérges, egótól fűtött emberekbe botlottam. Végül sikerült egy olyan jógaoktatóra lelnem, akinek úgy éreztem, nyitva van a szíve. Ekkor indult be egy meredek fejlődési folyamat, mert az elkövetkező években újabb és újabb tanítókkal, közösségekkel kapcsolódva mélyre merültem a számomra kínált tudás tengerébe.


Innen már egyenes út vezetett odáig, hogy jógaoktató legyél?

Nos, én igazából nem terveztem jógát tanítani, inkább csak szerettem volna a jógával, mint titkos testvérrel, baráttal mélyebben kapcsolódni, és ezen keresztül erősödni. Úgyhogy, bár imádom a mérnöki szakmát, úgy döntöttem, egy időre félreteszem azt. Felmondtam a munkahelyemen, és jógaoktató képzésekre jelentkeztem.

Élő kapcsolat gurukkal, papokkal, szent fürdő a Gangeszben

Azt szokták mondani, ha valamivel dolgod van, az univerzum lépésről lépésre segít, terel a megvalósulás irányába. Így volt ez veled is?

Az nem kifejezés! Egyszer csak azt vettem észre, hogy az univerzum diákokat, újabb és újabb képzéseket sodort az utamba, majd észre se vettem, és máris főállású oktató vált belőlem…

Sok igazán elkötelezett jógi legnagyobb álma, hogy Indiában tanulhasson. Ez az álmod 2019 augusztusában valóra vált.

Igen, sikerült eljutnom Indiába a gurumhoz, Saraswathi Joishoz, akivel egy évvel korábban találkoztam egy magyarországi workshopja alkalmával. Ami azóta történt, az könyvbeillő történet, hiszen az elmúlt több, mint két évben bejártam Indiát. Másfél évet Dél-Indiában töltöttem, és közel fél éve élek északon…


Nem hétköznapi élményekben volt részed a védikus kultúra bölcsőjében, amelyekről az Új Egyensúlyon is szívesen írsz.

Nagyon hálás vagyok mindazért, amit itt, Indiában átélhettem. Részt vettem a világ legnagyobb spirituális fesztiválján, a Kumbh Melan, ahol papokkal, spirituális vezetőkkel aludtunk a földön egy nagy közös sátorban. Selyemszárimba öltözve, hintón ülve üdvözölhettem az ünneplő a tömegeket, és közös szent fürdőt vehettem a Gangeszban az öltözékként hamuval borított naga babákkal. Olyan spirituális mesterekkel, gurukkal kerültem kapcsolatba és tartok ma is élő kapcsolatot, akik a házasság és az azzal járó vagyonszerzési küzdelmek helyett a védák, a szent szövegek tanulmányozására, azok átadására, az emberek szolgálatára teszik fel az életüket.

Reggeli gleccservizes fürdő, a mester áldása, bejelentkezés a vadonból

Gondolom, itt már a jóga a lehető legmagasabb szinten történik, igazi odaadással.

A guruk között persze találkoztam olyanokkal, akik mesterei voltak a legbonyolultabb testhelyzeteknek, viszont sokan “csak” a szeretet és a jóság útjának szentelik életüket. Tanítanak, másokat segítenek, főznek, ashramot vezetnek, imádkoznak értünk.


Új mestered, Bamboo baba melyik kategóriába tartozik ezek közül?

Én úgy szoktam mondani, hogy ő az ahimsza-nemártás, vagyis a szeretet jógija. Nagyon sokat tanulok tőle.

Hogyan telik egy napot a Himalája egy kis falujában?

Reggelente gleccservizes fürdőt veszek a forróvizes templomban a helyi asszonyokkal, megetetem az utcakutyus barátaimat, majd megyek a templomhoz, Bamboo babához, aki megáld a szent tűz hamvaival, hamuban banánt süt, a tűzön tejes teát készít nekünk reggelire. Ezután hazaküld, hogy elvégezzem a reggeli ashtanga vinyásza gyakorlásomat, elindítsam az online ashtanga és női órákat. Délután ismét meglátogatom, addigra lekerül a tűzről az istennek ajánlott étel, a praszadam: zöldség-bab ragu, rizs, chapati, amit gondosan összecsomagol nekünk. Ha időm engedi, akkor kirándulok a környező fenyvesekben, vízesésnél, ha nem esik az eső, akkor a vadonból jelentkezem be az online óráimra is.


Amikor az ember ennyire mélyen spirituális közegbe kerül és puritán életet kezd élni a természettel összhangban, akarva-akaratlan másképp kezdi látni a világot.

Mind Bamboo Baba, mind a helyi, természettel teljes összhangban élő hegyi emberek rengeteg tanítással, jósággal árasztanak el. A Himalaya hegyei, erdei, friss levegője, a csúcsokból lezúduló Beas folyó meditatív moraja mind különleges áldás. Igen, a puritán élet megadja azt a luxust, hogy csak azokkal kapcsolódok, akiket tisztelek, de megtanít arra is, hogy 100%-ban arra fókuszáljak, ami megadatott, és fájdalom nélkül gondolhassak mindarra, ami nincs. Ennek a megtapasztalását törekszem átadni a jógaórákon is.

Mit jelent számodra a jóga tudománya ma, hogy a legnagyobb mesterektől volt lehetőséged tanulni, és ilyen fantasztikus élményeket éltél át?

Így vagy úgy, de minden embert foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan tudjuk szívünket megtisztítani a félelmek, a kételyek, az akaratos elme által szült vágyak arroganciájától, hogy helyébe a szabadság, hála és feltétel nélküli szeretet kerülhessen. Nos, ebben segít a jóga tudománya! Tisztítja a szívet, fókuszálja, nyugtatja, így erősebbé teszi az elmét, és bónuszként egészséget kölcsönöz a testnek.


Ez tökéletes végszó, de még arról mondj kérlek néhány szót, hogy mi fog történni az Új Körös közös alkalmakkor?

Kezdetben a légzésünkre való fókuszálással hidat építünk a testünk, lelkünk és az elménk között. Ekkor megérkeztünk saját, privát játszóterünk szentélyébe, ahol elindítjuk a légzéssel összehangolt bemelegítő, átmozgató testgyakorlatokat, amelyeket a hónap aktuális témája szerint állítok össze, hiszen nem véletlenül “az évkör lüktetése” a tematika. Végezetül pedig pihentető, kényeztető jóga nidrával zárjuk az együttlétet. A jógaóra célja, hogy hozzájáruljon az újegyensúly, újkör, újén születéséhez, mindenkit szeretettel várok.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük