November

Szellemvilág és túlvilág (másik világ és másvilág) a sámáni hagyományokban Fejes Szonjával

Enyészet hava, az elmúlás, elengedés időszaka… ahogyan a fák is elengedik leveleiket, úgy ez az időszak a leginkább alkalmas arra az évben, hogy vesztességeinkkel és magával az elmúlással is szembenézzünk. Fejes Szonja előadása a kapcsolódó sámántechnikákra világít rá, amelyek közül te is jó néhányat az életedbe építhetsz.   

A sámánok szoros kapcsolatban állnak a szellemvilággal és a túlvilággal. A beavatásuk lényege a halállal való találkozás, meg kell tanulniuk biztonsággal mozogni a láthatatlan világban is. A sámán egyik legfontosabb feladata volt a történelem során, hogy segítse a halott szellemét a túlvilágra való áttérés során, és később is fel tudja venni a kapcsolatot a holtak szellemeivel.

Hogyan írják le a különböző sámáni hagyományokban a másvilágot? Mi vár ott ránk, milyen utat kell a szellemnek bejárnia? Mit jelent és hogyan zajlik a szellemkunyhó, a szellemkenu, illetve a szellem behívás szertartása?

Szó esik különböző sámáni tradíciókról, különös tekintettel a saját ősi hagyományainkra, amelyet a rábaközi tudók mentettek át a régmúltból, és amelyet Máté Imre foglalt össze Yotengrit című művében. 

Innen származik az alábbi gyönyörű idézet is:

„A halál nem büntetés vétkekért,

a halál az Örök Út egyik állomása,

Istenlétünk álruhás útjáról visszatérés

Istenlétünk ragyogó meztelenségébe.

A halálnak értelme van,

épp oly értelme és értéke,

mint a születésnek.

Aki születés és halál értelmét megérti,

megtalálta önmagában Istent.

Ez a megváltás.”

Gyere, tarts velünk Fejes Szonja sámán-programján a november 20.-i Új Körön!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük