Január

A jurtában és a házban is az égtájaknak megfelelően rendeztem be az életteremet – Sólyomfi-Nagy Zoltán villámbejelentkezése az ősmagyar térrendezés kapcsán

Amikor szakrális térrendezésről beszélünk, a legtöbb embernek a feng shui ugrik be, esetleg a védikus rendszer, a vaszati, holott nyilvánvaló, hogy az animista sámánkultúrából táplálkozó őseink is odafigyeltek otthonuk, környezetük, tárgyaik energetikai minőségére. Sólyomfi-Nagy Zoltán tanító, néprajzkutató, kulturális antropológus, költő, zeneszerző, regős-énekes, dob-, és csörgőkészítő a szombati Új Körön a kerekasztal beszélgetésén az ősmagyar térrendezés szemléletét hozza be a képbe. 

Te magad mit tudsz az ősmagyar térrendezésről, és hogyan kerültél kapcsolatba vele? 

Régi, hiteles leírások nem maradtak meg őseink térrendezéséről. A népi műveltség bizonyos elmeiből azonban sok minden megérthető belőle. A legegyértelműbb a sátor (jurta) tájolása, berendezése, mely rokon népeinknél mind a mai napig nyomon követhető. Közép-Ázsiai utazásaim során rengeteg tapasztalatot szereztem erről.

Volt alkalmad tanulmányozni az amerikai őslakosok (indiánok) kultúráját is. Milyen hasonlóságokat látsz az ősi magyar térrendezés és az általad megismert törzsek térrendezési rendszere között? 

Elsősorban ott van hasonlóság, ahol az időjárási és táji körülmények hasonlóak, hiszen a térrendezés a természetes renden, azaz a természet rendjén kell, hogy nyugodjon.

Van olyan esetleg, ami egyedülállóan a miénk, magyar jellegzetesség? 

Egyedülállóan magyar, tehát csak magyar specialitásokról nem tudok. Sok a hasonlóság közép-ázsiai rokonainknál.

Te magad követsz olyan alapelveket, amelyek az ősmagyar térrendezéshez kapcsolódnak? Éspedig?

Természetesen a sátorban (jurtában) is, és a házamban is az irányok (égtájak) jelentéseinek megfelelően rendeztem be az életteremet és a tanítás tereit is. Erről komoly tanításaim vannak, melyek három évtized kutatómunkájából kristályosodtak ki. Létkerék néven tanítom, legközelebb online, február 5-én

Addig is, a január 15.-i Új Kör keretében még többet tudhatsz meg erről az izgalmas, aktuális témáról.  “Tiszta otthon, rendes ház – energetikailag is” – ez a címe a kerekasztal beszélgetésnek Sólyomfi Nagy Zoltánnal és Konkoly Rózsával. Zoltánt az ősmagyar térrendezésről, a Rózsát pedig a vaszati építészeti kultúra és szakralitás hagyományairól kérdezi Barok Eszter, a moderátor.

nyitókép: Marijke Kodden

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük