Szeptember

Kreisz Andrea: a yin jóga a meditáció előszobája, amely az öngyógyító folyamatokat is segít elindítani

A szeptemberi Új Kör fókuszában a yin jóga áll majd, amelyet Kreisz Andrea jógaoktatóval gyakorolhattok majd. Andi – aki az Új Egyensúly csapatának egyik legrégebbi tagja, szinte a kezdetektől velünk van – most a yin jógáról mesél egy kicsit, ami igazából több mint jóga: a meditáció előszobájának is szokták nevezni, miközben szervezetünk öngyógyító folyamatait is erősíti.

Kreisz Andrea jógaoktató

Miben különbözik a yin jóga a több jógás irányzattól? 

A jóga irányzatai közül ez egy statikus stílusú jóga, ahol lassan, fokozatosan megyünk bele az ászanákba, hosszabb ideig kitartjuk azokat és általában talaj közeliek a pózok. Nagyon fontos a helyes lélegzés-orron át be-és kilégzés-mellett az arc mimikai izmainak az elengedése, ugyanígy a szájpadlás, a nyelv, az ajkak, a torok és a garat feszültség mentesítése, a szemhéjak, a szemöldök környéke, a homlok és a halánték lazítása, a “nincs tónus” érzetének a megtapasztalása.

Hogyan hat mindez az elmére… és persze a lélekre? 

A legfontosabb – ha csak pillanatokra is – a gondolatok elengedése, az elme lecsendesítése. Ha hallod is közben az instrukciókat, lehetsz távol is tőlük. Csak akkor reagálj, ha úgy érzed, hogy szükséged van rá a kivitelezéshez. Egyébként legyél a Te világodban, találd meg a békét, nyugalmat az ászanában.

Lehetséges az öngyógyítás a yin jóga segítségével?

A Yin jógában a meridián pályákon dolgozunk. Úgy képzeld el a 12+2 újonnan felfedezett meridián pályát, mint egy úthálózatot a testeden belül. Az ászanákkal a kapcsolatot rendszereket tisztítjuk, a működésüket optimalizáljuk, az elakadásokat kitisztítjuk, teret adunk az áramlásnak. Ezért is érezhetünk időnként az ászana által nem érintett testrészeinkben érzeteket, bizsergést. A kérdésre válaszolva pedig: igen, a meridián pályák aktiválásával egyfajta öngyógyítást is végzünk.

Mire kell figyelnem ennél a jógairányzatnál?

Nagyon fontos az ászanák kivitelezésénél a kényelmi érzés, mert időt engedve a testünknek megyünk bele a gyakorlatokba. Legyen meg a “csak engedd bele magad érzésünk”. Kezdhetünk hideg ízületekkel is – bár bármilyen edzés után bemelegítve is jó – de használjunk otthoni eszközöket, ha nincsenek jóga segédeszközeink. 

Milyen eszközökre lesz szükségem a gyakorláshoz? 

Készíts elő párnát, összehajtogatott, keményebb takarót, vastag könyvet a jógatégla helyettesítésére. Hevederre, jógakötélre vagy egy hosszú, vékony sálra is szükség lesz. Az eszközhasználat célja egyrészről az, hogy meghosszabbítsa a végtagokat, alátámassza a testrészeinket, segítse egyebek mellett az ülő életmódból következő combhajlító és csípő horpasz megnyújtását, óvja a derekat és a térdízületeket,  kiemelje a mellkasunkat, és segítse a  pontosabb a végrehajtást. Másrészről ha a testünk nem jelez a kényelmetlenségektől, akkor az elme működését is jobban ki tudjuk kapcsolni és ezáltal az ászanákban is egy mélyebb, meditatív állapotba tudunk kerülni. 

Ezt próbáljuk ki ebben a 45 percben. 

Nyitókép: Conscious Design,  Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük