November

Dr. Tihanyi Benedek: az elengedés ugyanolyan fontos képesség, mint a megtartás

A 3×3-as sorozat az Új Kör előadóit, oktatóit mutatja be közelebbről. Dr. Tihanyi Benedek orvos, önismereti tréner, jógaoktató a novemberi Új Kör-alkalmon tart nektek élményjógát.

Aki TE vagy

Mi a 3 legjobb, és a 3 szerinted legkevésbé előnyös tulajdonságod?

Barátságos, jó agyú (gyors észjárású és fogékony memóriájú), tudatosan reflektív vagyok alapjáraton, ugyanakkor néha sóvárgok a kapcsolódás és figyelem iránt, alapos helyett inkább nagyvonalú vagyok, néha nem tudok úrrá lenni abbéli szorongásomon, hogy mit gondolnak mások.

Hogyan írna le téged édesanyád, ha őt kérdeznénk?

Talán így: különleges gyerek, értelmes, érzékeny, öröm volt nézni, ahogy cseperedik. Tanulunk egymástól.

Mi volt életed legmeghatározóbb transzcendens élménye, amely elindított az utadon?

Egy szilveszteri jógázás, ahol a relaxáció alatt elöntött az “energia”, a “fény”.

Amit TE csinálsz

Mit tettél azért legutóbb, hogy önmagad építsd, hogy jobban érezd magad a bőrödben, hogy több legyél, és ezáltal többet adhass?

A Magyar Jógaakadémián kezdtem tanulni haladó légzőgyakorlatokat Selmeci Csongortól, visszamentem a terapeutámhoz, Ladányi Klárához az önszeretet fejlesztése céljából, ill. egyéni csecsemőreflex-korrekcióra kezdtem járni Horváth Évihez.

Sorold fel azokat a képzéseket, amelyek a legtöbbet adták számodra, legyen az formális vagy alternatív képzés, egyéni vagy csoportos, oktató segítségével vagy autodidakta módon. 

A Gendlin-féle fókuszolás trénerképzésnek az önismereti szakasza Kántor Árpáddal és Molnár Emesével.

Mi a hitvallásod a hivatásodban, szakmádban?

Arra az élményre figyelni, ami itt-és-most megjelenik. A gondolatokat, sémákat, megértéseket is az érzetekbe, az élményekbe integrálni, és észben tartani: minden igaznak az ellentétében is van valami igaz. Így közelítve a rugalmasság, hitelesség, őszinteség felé.

Ahogyan TE a szakaszok lezárásához, az elengedéshez állsz

Mit jelent számodra az elengedés? Mire asszociálsz, ha a szót hallod?

Ugyanolyan fontos képesség, mint ellentéte, a megtartás. Nem kell mindig mindent elengedni. Persze, érdemes tanulni, érdemes csiszolni az elengedés képességét, de még fontosabb pallérozni az elengedés és megragadás közti szabad választás szkilljét, hogy autentikus és a helyzethez illő döntéseket hozhass felőlük.

Mi volt életed legnagyobb kihívást jelentő elengedése? Mit tanultál belőle?

Idén ősz elején, a férjemmel való szakítás majdnem 10 év kapcsolat után. Azt tanultam belőle, hogy számos énből tevődöm össze, és mindig van bennem valaki, aki “északnak” tartana, van, aki “délnek”… és többé-kevésbé minden égtáj, minden irány képviselője itt van bennem. Az életben hozok döntéseket, de szinte lehetetlen mindegyik énem kedvére tenni ilyenkor – a döntéshozás után ezért fontos a gyászolás, hogy idővel az ének kibéküljenek, vagy legalább összecsiszolódjanak, és kiderülhessen a mélyebb miért, ami értelmet ad a fájdalomnak.

Milyen erőforrásokhoz nyúlsz, ha el kell engedned egy családtagot barátot, társat, munkahelyet, életszakaszt? Mi az, ami segít, átsegít a gyászfolyamaton ilyenkor?

Önszeretet. A veszteségért vádló, önbántó belső kritikus integrálása.

 

Benedekkel a novemberi Új Kör-alkalmon találkozhatsz. Óráiról itt olvashatsz bővebben. Gyere, tarts velünk!

A jógaoktatót itt érheted el. 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük