Üzenet

Mit adhat egy online kurzus az élő találkozásokhoz képest?

Amíg nem próbálod, nem tapasztalod meg. Utána viszont jó eséllyel megérzed az ízét, és rá fogsz kapni. Velem legalábbis ez történt. 

Fun fact: A pandémia miatt több kutatás is született a témában, és igazolást nyert, hogy felnőttek esetében az online kurzus hatékonyabb, mint az élő. 

Kényelem

 • Az utazásra nem kell se időt szánnod, se pénzt költened.

Azzal, hogy nem kell eljutnod A-ból B-be, hanem a saját kanapéd kényelméről élvezheted a tudást, rengeteg időt és pénzt spórolsz meg – átlagosan 3,5 óra ingázással töltött időt (ami már, ne feledjük, a környezetre is hatással van, vagyis nem éppen zöld megoldás). Ez csak a tiéd, és persze azoké, akikkel önszántadból megosztod. Kell-e ragoznunk, hogy az idő pénz?

 • Nincs hátrányod abból, ha a tengerentúlon vagy egy világvégi tanyán élsz. 

Teljesen mindegy, hogy Amerikában vagy Bodonyban élsz, vagy épp csak Budapest egy nehezen megközelíthető külterületén, nincs hátrányod ebből. Ugyanahhoz a tudáshoz és információhoz férsz hozzá, mint bárki más, aki frekventáltabb, jobb infrastruktúrájú helyen él, ahol gyakorta rendeznek számára releváns konferenciákat, anyanyelven.  

 • Sem világjárvány miatti lezárás, se a te esetleges megbetegedésed nem zárja ki a részvételt. 

Nagy előny, hogy mindenképp meg lesz tartva, és ha épp lázasan fekszel az ágyban vagy hasmenéssel futkosol a kétbetűs kitérőre, akkor is részt tudsz venni. Kizárt, hogy ne segítené a gyógyulást. 

Szabadság

 • Nyugodtan ehetsz akár fokhagymás-lilahagymás lángost is az esemény előtt. Sőt, közben is. 

Azt eszel-iszol, amit akarsz, csöröghetsz-zöröghetsz is akár kedvedre, senkit nem zavarsz vele, hiszen az interaktív részek kivételével mindenhol le van némítva a mikrofonod. Ha az ebédszünetben nem vagy éhes, mert még a történtek hatása alatt állsz, nyugodtan ehetsz a gép előtt is akkor, amikor jólesik. 

 • A meditációknál és gyakorlatoknál jól jön, hogy ott és úgy ülsz, fekszel, ahol a legjobban el tudsz lazulni. 

Életem során rengeteg kurzuson, konferencián, képzésen és egyéb eseményen részt vettem, és számomra mindig óriási kínlódás volt a kemény székeken végigfeszengeni a meditációkat, relaxációkat és egyéb gyakorlatokat. Adott esetben csini kiskosztümben, hogy azért mégis nézzek ki valahogy. Egy online event hatalmas előnye, hogy ha kedved tartja, akár a szőnyegeden is fekhetsz félpucéran, a kutya nem szól érte – ha kikapcsolod a kamerádat, senki nem látja ugyanis. És bármikor kikapcsolhatod. Sőt, bekapcsolni se kell.  

 • Meztelen jóga a nappalidban neves jógaoktatókkal? Már hogyne.

Igen, simán belefér. No comment.

Magánélet

 • Senki se látja, milyen hatással van rád a gyakorlat, ha nem akarod. 

Mi van, ha benned olyan érzések, élmények jönnek fel, hogy a könnyed is kicsordul? Nyugi, senki se látja. Ha viszont úgy érzed, segítségre van szükséged a továbblépéshez, jelzed, és a közösség segít, hogy helyre jöjj. Persze fontos olyan eseményt választani, ahol olyan szakemberek vannak jelen, akik nem csak szétszedni, összerakni is tudnak – vagyis nem maradsz egyedül a benned feljött intenzív érzésekkel, gondolatokkal. 

 • Zavar nélkül nemet mondhatsz bármilyen gyakorlatra.

Jó esetben ez a személyes találkozások alkalmával is így van (bár nyilván azért mész oda, hogy minél többet tanulj, tapasztalj), de az online kurzusokon még könnyebb nemet mondani egy olyan gyakorlatra, ami nem szólít vagy amire nem érzed kész magadat. Persze nem ajánljuk, mert azért jöttél, hogy gazdagabb legyél egy tapasztalattal… ugyanakkor nem felszabadító a tudat, hogy ez is hatalmadban áll, és még csak magyarázkodnod sem kell miatta? 

 • Ha olyan rész van, ami nem interaktív és nem igényel feszült figyelmet, közben akár a dolgaiddal is tudsz haladni. 

Sokak számára talán szentségtörésnek tűnik, de én például kimondottan jobban tudok úgy figyelni egy előadásra, ha közben le van foglalva a kezem. Persze semmi rosszra nem kell gondolni, egyszerűen csak arra gondolok, hogy hajtogatom a ruhákat, letörlöm a port vagy összepakolok kicsit. De olyat is ismerek, aki ilyenkor horgol – akár komplett ruhadarabokat is. Egyénre válogatja, ki tud így figyelni, de egy dolog biztos: senki sem fog furán nézni rád emiatt, hiszen nem is látjuk, mivel foglalatoskodsz. 

 • Vis maior esetén nem baj, ha szünetet tartasz.

Ha épp történik valami, ami elszólít a gép elől (történhet), azzal senkit sem zavarsz. Persze, saját magadtól veszed el a tapasztalatot minden hosszabb szünettel, de az Új Kör résztvevői az esemény után ajándékba kapják az előadások felvételeit, így teljesen nem maradsz le ezekről, csak az interaktív részekről. Érdemes tehát úgy szervezni a napodat, hogy végig jelen tudj lenni, de ha mégis beüt a krah váratlanul, van B terv. 🙂

…de azért az élő találkozás is kell…

 • Jó, jó, de nincs ott az állandó szemkontaktus, az érintés, az ölelés… a személyes kapcsolódás.

Igen, ez így van, kár volna tagadni – bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy Soma Mamagésa több online méhtisztító szertartást is végzett a lezárások idején, és ő maga is meglepődött azon, milyen hatalma van a virtuális érintésnek is, erős vizualizációval. De ettől függetlenül a személyes találkozás kétségkívül ad egy pluszt, éppen ezért mi szeretnénk áprilisban és májusban – amikor az idő már ezt engedi – alkalmat adni a személyes találkozásra azoknak, akik ezt igénylik. A helyszínről mindenki időben fog értesülni, aki pedig mégis inkább otthon maradna, azt sem zárjuk ki, hiszen a zoom-opció továbbra is él majd.

Gyere, tarts velünk az októberi Új Kör kurzuson, ahol lesz jóga Fáth Tamara Indiában élő jógaoktatóval, kreatív önismereti írás Gáspár Kati (több mint) grafológussal, szex-előadás Polilili szexuális fejlesztővel és YouTuberrel, meditáció, energiaküldés és jobb- bal agyfélteke integrációs légzőgyakorlat Soma Mamagésával, kerekasztal beszélgetés Till Attila TV-s műsorvezetővel, rendező és feleségével, Korpás Krisztina Klub Rádiós szerkesztő-műsorvezetővel, az utóbbinál ti is készülhettek kérdésekkel.

 Jegyet most kedvezményes áron tudsz venni itt. 

 

 

nyitókép: Jared Rice, Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük